V pátek 22. 9. proběhlo v 8.A projektové vyučování ke Dni bez aut. Celý projekt byl realizován ve spolupráci s naší paní učitelkou Kateřinou Čihákovou a s Muzeem v Říčanech. Jedním z hlavních témat byl současný urbanismus a motto, že architektura by měla být tvořena společně, krásně a hlavně udržitelně s myšlenkou spojení vědy, technologií, designu, kultury a umění.

 

Jak proběhl Den bez aut na naší škole
Cílem Dne bez aut je ukázat na výhody různých možností dopravy do školy nebo do práce. Auta v ulicích zabírají prostor při jízdě i při parkování, přinášejí nebezpečné situace, hluk a výfukové plyny. Pro mnoho lidí je použití auta automatismem, o kterém v ranním spěchu nepřemýšlejí. Díky Dni bez aut si mohli vyzkoušet, že ranní cesta do školy může vypadat i jinak – na čerstvém vzduchu, s kamarády, jako kombinace pěší cesty a busu nebo vlaku, na kole nebo koloběžce. A my doufáme, že se jim tento způsob natolik zalíbí, že budou ulice našich obcí bezpečnější a příjemnější. Třeťáci
spočítali auta před školou mezi 8:10 a 8:30, na Den bez aut jich bylo 15, jiný den v následujícím týdnu to bylo 47. Věříme, že aspoň část dětí a rodičů změní svoje zvyky. „Každý den to nezvládneme, ale můžeme takhle chodit do školy každý pátek!“ mohli jste zaslechnout rodiče prvňáčka, který nebydlí zrovna blízko školy.
Dne bez aut se zúčastnili žáci na všech školních budovách. Žáci 9. ročníků, kteří připravili také letáčky a pozvali děti 1. stupně osobně a žáky 2. stupně školním rozhlasem. Deváťáci při výuce vybírali argumenty, které jsou vhodné pro mladší a starší děti. Spolužákům na 2. stupni mohli tak vysvětlit, že auta produkují skleníkové plyny, které přispívají ke změnám klimatu. Nebo že jsou největším zdrojem mikroplastů, kvůli otěru z pneumatik i vozovky. Deváťáci se zapojili do organizace také tím, že
vymýšleli a vybírali odměny pro účastníky. Prvňáčkům, kteří zvládli cestu bez auta, jsme nazdobili perníkové medaile. Dostali je na slavnosti Jablůňky, kde jsme mohli o cestách do školy diskutovat také s jejich rodiči. Na archy u dveří se podepsalo celkem 160 dětí, mezi kterými jsme pak losovali o drobné odměny: náramky, knihy nebo různé „poukázky“ na zážitky, které si mohou zvolit. Jsme zvědaví, kdo si vybere baňkovou masáž, kurz kosení nebo první pomoci. Děkujeme všem učitelkám a učitelům, kteří žáky pomáhají motivovat.

-Kateřina Čiháková-